onsdag 18 november 2009

Tårta

Igår provbakade jag tårtan som vi tänkte ha på bröllopet. Det står i frysen nu och ser supergod ut. Det tog inte så lång tid att baka den men det var väldigt många moment så det gick åt en hel del skålar och kastruller. Hur som helst såg resultatet ut att bli riktigt snyggt. Däremot ska man nog inte provbaka den alltför många gånger om man vill komma i klänningen till sommaren. En enda tårta innehåller 8,5dl grädde! Tjuvsmakade lite på mousserna och hallonmoussen smakade helt fantastiskt! Bild på underverket kommer. Tills vidare får ni hålla till godo med receptet som fanns med i senaste Bröllopsguiden.Det fantastiska är ju att den kan bakas flera dagar innan den ska ätas eftersom den ska frysas.

Choklad och hallonmoussetårta

2 tårtor varje tårta räcker till 12 - 14 bitar

Först bakar man chokladkakan delas i mitten och används som tårtbotten

Chokladkakan
450 g smör
5 dl farin socker
5 dl mjölk
8 ägggulor
8 dl vetemjöl
6 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
8 st äggvitor
2 formar

Gör chokladkakan såhär
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och vispa ihop med farinsockret. Häll på mjölk och äggulor och vispa slätt. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner i smeten. Vispa äggvitor skummiga och vänd försiktigt ner i smeten. Fäst smörpapper i två formar med löstagbar botten. Smöra längs kanterna. Häll i smeten och grädda i ca 40 min eller tills du kan sticka i kakan utan att den kladdar. Låt svallna och dela i hälften.

Mörk chokladmousse
2 gelatinblad
1 L grädde
3 äggulor
300 g mörk choklad

Gör chokladmoussen såhär
Lägg gelatinet i kallt vatten i fem minuter. Vispa 8 dl av grädden. Koka upp resterande 2 dl. Smält chokladen i mikrovågsugnen eller i vattenbad. Häll den varma grädden över den smälta chokladen och blanda om. Rör den gelatinet. Vispa äggulorna i chokladsmeten. Tillsätt den vispade grädden.
Lägg ner bottendelan av kakan i formen. Fyll på med chokladmoussen- Ställ tårtorna i frysen medan du förbereder hallonmoussen.

Hallonmousse
5 gelatinblad
3 äggulor
125 g florsocker
7 dl grädde
250 g mixad hallonpure

Gör hallonmoussen så här
Lägg gelatinet i kallt vatten i fem minuter. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa 6 dl av grädden till ett fast skum. Smält gelatinbladen på svag värme tillsammans med 1 dl av grädden. Vänd ihop alla ingredienser till en slät mousse.

Ta ut tårtorna ur frysen. Lägg på den översta tårtbottnen. Häll på hallonmoussen på toppen och frys tårtorna igen. Tårtorna tar ca 3 timmar att tina i kylskåpet. Dekorera med hallon och färska blommor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar